CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

14 January 2012

pengalaman : bersalin

fuuuuuuuuuuuuhh..sesak nafas aku semenjak dr aku ngandung smpi saat nie..aku mmgx de mood nak menulis..pape pn aku kene jgk simpan cita nie sbg kenangan bile tua2 sok n bile boring xde pape nak buat...

31 OCT 2011..aku da mula cuti dr keje..sbb due date adalah 1 Nov 2011...so kononnye standby for maternity...

1 Nov 2011..xde tande sakit lgsg..harapan nak tarikh lahir anak 1.1.11 takde rezeki...

2 Nov 2011..pg aku da rs sakit tp tak kuat..so kate hati bole thn lg nie xpyh pegi spital dulu la..so thn la sakit nie smpi ptg..lps zohor tuh mmg sakit da rs kuat tp tak kerap..so aku thn jela..aku tggu sakit kuat + kerap baru aku nak pi spital..lps mahghrb..aku da rs sakit agkkerap jgk..so plan ngn husband utk pegi lps isyak nnt...

dlm kol 10..aku gerak ke spital..smpi spital dlm kol 11 cmtuh..so da sakit agk kuat sgt tp aku masih relax lg..aku study klo nak rs bersalin yg tak 'berapa' sakit..kite mst tenang dan bernafas cara yg btol..mmg berkesan..sambil tggu nurse pggl..sempat bergelak ketawa ngn husband utk hilang rs takut nak bersalin nie..aku mmg takut nak bersalin ok..takut sakit bersalin...

bile masuk bilik utk check..da bukak 4 cm..so terus masuk labour room..kebetulan mmg tak ramai org..so lynn special..rezeki..klo spital gomen..tgh org ramai..jgn harap nurse teman kite sepanjang melahirkan..so lps masuk labour room..da bukak 8cm..terus pecah ketuban..dan push..oh yek..aku fail cara push yg btol yek..bby kuar lps beberapa kali aku push sbb cara push yg salah...nth bile dpt imagine cara push yg btol..so belasah jela asal bby kuar..kenangan yg paling best bersalin kali nie..husband aku dpt tgk aku bersalin live..baru die tahu takut tgk aku bersalin smpi ngeri sehingga esok hari..kata die besar sungguh kuasa Allah lubang sekecil itu dpt kuarkan manusia..ingat ayat tuh smpi skrg...so birth dream aku supaya husband temankan aku masa bersalin tercapai...

3.1.11..kol 12.30 pg..aku da selamat melahirkan bby girl seberat 2.78kg..utk anak ke-3..dpt birth date 3...tp aku mengalami mslh uri tak dpt dikuarkan sejurus slps melahirkan..uri melekat bahaya ok..kes aku bukan uri melekat..tp susah nak kuar..mmg risau ms tuh sbb da 45 min nurse tekan2 perut baru uri dpt kuar..ooo..lega aku..alhmdllh..smua da selesai...

utk anak ke-3..birth dream aku ialah :-

1) nak husband teman ms bersalin..tercapai..
2) skin to skin contact tercapai...maksudnye..bby diletakkan di dada sejurus selepas bby dilahirkan yg mane bby masih dlm keadaan blom dibersihkan..ini penting utk permulaan bf secara ekslusif
3) merasa sakit kuat yg tak lame..ms anak ke-2..aku sakit lama..yg no-3 hanya sakit kuat selama 2 jam shj..alhmdllh..aku mmg berdoa semoga sakit kali nie nak sekejap je..


inilah die permata hati ke-3 kami yg sejurus selepas dibersihkan ready for the 1st suction in her bf journey...

7 comments:

ayu said...

fuh...cerita ko ni mendebarkan aku plak..lagi2 time tang uri tu..

yangyuyu said...

aww comelnya 3rd version ni kan

Imaan09 said...

singgah sinijap..
bestnyaaa sakit sekejap je, harap saya pun bulan depan ni mcm tu jugak..doakan ye..

Azhariah Zuber said...

tahniah. rasa takut aku nak ngandung. hehe

silverlady said...

teruja aku bace nomy...anyway baby zahra sgt comel

zafi said...

congrats aini!!!

sitizahara muhammad said...

tahniah ye..saya dah fobia beranak..
takut sgt5..:)