CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

10 February 2012

pengalaman : penyusuan

hai..hai..hai...umaikhai...aku mmg bz setiap minit..sementelah da ber'anak' 3 nie..lg la sgt pack..agknye sbb aku tak pandai nak manage masa ke..ke sbb smua keje aku kene amilk perhatian...tp alhamdulillah..ade sang suami yang ringan tulang tolong ape yg die gemar nak tolong...tak paksa buat tp cuba rasa buat yek...hehehe..tq abang...

3rd adha da 3 bln da..alhamdulillah..penyusuan susu ibu adalah hak die insyaAllah telah berjaya maintain smpi saat ini...

seawal kelahiran iaitu sejam pertama..peringkat pertama menjayakan penyusuan ekslusif adalah dengan menyusukan anak sejam pertama kerana setelah diselidik..kuasa sucking baby adalah pd tahap maksimum...dan meneruskan direct feeding on demand tanpa mengira masa..bertujuan utk stimulate otak hasilkan susu dan jugak utk mengurangkan kadar kenaikan jaundis baby..alhmamdulillah..jaundis zahra semasa awal kelahiran adalah sgt rendah..bole refer info ini utk jaundis..

dan semasa peralihan dari kolostrom ke susu matang..kite pasti hadapi bengkak susu..dan klo tak dicegah dari awal..merana badan kan..aku jgk menghadapi mslh yg sama tetapi pd ari ke-2 berpantang..B sudah berasa sedikit keras..dan sblm B lebih keras..aku urut perlahan² sehingga susu keluar..buat kedua² belah B sehingga rs keras hilang..bagus jgk utk stok yg pertama..yg aku buat nie utk mengurangkan bengkak susu menjadi bertambah sakit..klo da kronik tuh..ade cara lain la plk..aku da cite thn lepas..heheheh...




gmbo tak edit:heheheh..aku mula express ebm lg 2 mggu nak naik koje...sepanjang berpantang mmg direct feeding..gmbo tang atas nu ialah hasilnye...

dan sehingga 10/2/2012..InsyaAllah akan maintain..hasrat nak beli jgk deep freezer mcm azza..tp sbb aku rs payah plk nak pindah nnt..so tggu next bby plk..hehehehe..

kol 5 aku pum sekali..dpt la 5-6 oz..aku pum kat opis 2 kali..kol 12 ngn kol 4>..dpt kumpul stock antara 10-15 oz..stok aku biasa² shj..yg penting MAINTAIN..

bg bbysitter sehari anggaran 3oz utk setiap 2 jam..sehari bekerja..dr kol 9-6 ada 9jam..so 3oz x 4=12 oz dan lebihkan = 15 oz sehari..

doa aku semoga perjalanan penyusuan ini berlangsung selama mana sehingga titisan yg terakhir..

pum baru in da houze...pum manual..kenapa aku bli pum manual ek..org lain dok upgrade bli pum lebey bagus..aku back to manual plk..nnt aku cite lps nie...daaaaaaaaaaa

4 comments:

ayu said...

waaaaaaaaa...nak tau..kenapa ko beli pam manual..hehe

Mummy AwwalHariz said...

dlm pantang pun aku prefer manual... wei, carikan customer PISA... hehe..

kakak aku dah start pump... aku pun x sabo dah ni.. hehe

silverlady said...

meriah stok ko nomy...best2...weh aku suke layout baru ko nih...cantek!

zafi said...

salute you aini!