CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

28 February 2011

susu ibu..susu ibu..susu ibu...100% susu ibu...

susu ibu...klo ckp psl susu ibu semua org tahu susu ibu tuh ape..tp bile aku tnye anak² ko mnum susu ape..da mcm² la jwpn nye..jwpn nye susu formula yg mcm² kat pasaran tuh la..yg marketing nye sugguh hebat sehingga buat org tertarik utk membelinye..aku tnye balik apsal ko xbg susu ibu..jwpn sbb susu xde...

ok..bile ckp psl susu xde nie..akan berlaku bile proses mengosongkan payudara tidak berlaku..cmne proses mengosongkan payudara tuh..dengan :-
  1. direct feed terus kepada baby selama mane die mahu dan bila² masa die mahu (on demand)
  2. pum selama 15 min sebelah, 15 min sebelah utk single pumping..jika double pumping selama 20min..so mane lg jimat ms..double pumping kan..
proses pum plk..mst ade time pumping management dan pengurusan EBM yg btol..perlu pum setiap 3 jam dlm sehari..perlu simpan EBM dekat fridge..utk bekukan atau perlu fresh..

lps tuh..bile berhadapan dgn bby yg cerewet (bby cues)..mengikut pengalaman aku..kite bole kenal pasti bby cerewet dr awl kelahirannye..klo sesape yg perasan..pengalaman duk wad yg ade 4-6 patient..mcm² karenah bole tgk dr bby mereka..ade yg nngis sepanjang mlm (bisingkan smpi aku kate dlm hati mak die nie xmau anak die diam ke)..ade yg tdo jek sepanjang mlm..keadaan cmtuh pasti ade pro & cons dlm penyusuan SI..cmne nak handle..kebanyakan akan berkate bby susu ibu nie kuat nangis..mudah terasa hatinya..mudah merajuk..xmau menyusu..asyik nak ngempeng..nngs umpama tak kenyang sbb tak cukup susu..ketahuilah bahawa..bby nngs tidak semestinye die lapar..maybe die tidak selesa dgn keadaan die..maybe lampin basah..lampin ade poo poo--->sila cepat basuh..

die sejuk--->;cepat² balutkan bdnnye dgn selimut..perasan tak klo bby baru lahir..bile dimandikan pasti die akan nngs sebelum dimasukkan dlm besen berisi air suam..tp bile da masuk die senyap..ade jgk yg nngs maybe disebabkan air suam tuh tak menepati hangat yg diperlukan oleh bby..lps mandi nngs balik..itu smua sbb sejuk...klo bby tak merajuk masih ok..tp bile thp bby da merajuk..mmg akan ambil ms yg lame utk menangis..dan dipujuk...

mereka mahu didakap kerana ketika berada dlm perut ibu..keadaan mereka dilindungi..tapi bile didunia..keadaan mereka sudah luas tidak dilindungi..mereka rs terang..dgr bising..serba baru pd mereka..sebagai ibu..proses MELAYAN cues bby adalah satu keje yg mencabar..sbb itu naluri seorg ibu adalah snts bersabar, berasa kasihan dan mudah menangis...

tp aku masih mahu menyusukan anak aku dgn SI..sbb kenape secara peribadi tidak mahu bg anak aku susu formula (FM) :-

  • aku da ade KNOWLEDGE ttg SI..sesape yg da ade knowledge psl SI..pasti berkobar² nak susukan anak ngn SI sbb faedah yg terdapat dr SI
  • kajian telah dibuat bahawa..risiko FM tercemar + beracun adalah besar..SI ibu dtgnye dr bdn manusia yg diproses dr dlm manusia..FM (contoh susu lembu) diproses secara masa yg pjg..mula² ambil dr lembu..dibawa dgn kenderaan..ke kilang utk diproses..menjalani proses perkilangan yg kita sndr xtau kebersihan persekitaran semasa proses itu berlangsung..percampuran rumusan yg mungkin lebih mungkin kurang..(sila fikirkan apabila manusia berfikir hanya utk mengaut keuntungan semata²)..belasah shj la labu asalkan bole diminum dan tidak menimbulkan sebarang mslh bile bayi mnum..ape aku peduli..duit mst masyuk...itu antara pemikiran mereka gergasi² FM..bole baca sini utk kupasan dr sue lunatots..aku copy & paste jela..
Sekadar sharing is caring,
HIGHLIGHT – Penyusuan Susu Ibu adalah selama 2 tahun kerana enzim lactase yang menguraikan laktosa (gula asli yang terdapat di dalam breastmilk dan susu lembu) hanya bertahan di dalam badan manusia selama 2 tahun
(Menjawab soalan kenapa 2 tahun?)
Susu formula mula dihasilkan pada 1870, dan asasnya ialah susu lembu dan soya
Selama 100 tahun konglomerat2 susu besar (you knoe who there are) mencari jalan utk menembusi pasaran susu bayi yang selama ini disusukan dengan susu ibu atau ibu susuan (wetnursing)
Sehinggalah pada tahun 1970, BOOM…
Semua ibu ibu di dunia amnya dan Malaysia khususnya mula memilih susu formula berbanding susu ibu utk anak mereka
Sehinggakan baby is similar to bottle, nampak bottle, teringat baby
Kerana:
- (MITOS) Susu formula yang lebih mudah disediakan
(FAKTA) Hakikatnya penyediaan susu formula LEBIH RUMIT dan perlu mengikut recommended instruction yang sepatutnya berada pada label.
Semua aksesori seperti botol, puting, sudu perlu di steril selepas digunakan untuk mengelakkan keracunan.
Tahukah anda, yang susu formula itu mengandungi bakteria yang tidak boleh dimatikan bernama E. sakazakiiSalmonella? Refer disini dan disini
Sanggupkah anda memberikan si kecil anda susu yang tercemar iaitu susu formula?
E. sakazakii boleh menyebabkan meningitis, bloodstream infections or a deadly intestinal in inflammation in newborns or people with weakened immune systems.
Ia juga boleh menyebabkan kematian (peratus kematian adalah 30%-mengapa ambil risiko?)
Istimewanya susu ibu, ianya mengandungi antibodi IBU. Bayangkan, 25 tahun (atau lebih) kita hidup, pernah selsema, pernah batuk, pernah demam campak
Dan semua antibodi itu di share bersama anak kita yang baru setahun jagung.
Bertuah kan anak kita?
 
  • kos yg murah..beli FM mmg mahal..aku calculate utk FM yg berharga RM80 (parent mst mau FM yg terbaik utk anaknye)..beli 2 kali sebulan=rm 160.00..mnum utk ms setahun=rm 1,920.00 dan utk 2 thn=rm3,840.00 ..2 thn adalah ms utk BF ekslusif..klo tmbh usia lg..ke 3,4 thn..berape da ek..tp dgn beli pump susu yg berharga plg mahal hanya RM 2000.00..mmg pulang modal..ketahui bahawa..mengapa FM adalah mahal..kerana marketing nye shj..kos pemasaran adalah sgt mhl bile perlu diiklan kan di majalah,paper,media massa lg mahal..beli FM hanya byr marketing mereka..bukan sbb khasiat yg terdpt dlm FM itu sndr...
  • sbb aku mls..BF..selak baju..beri terus..dimana²..dan bile² shj...FM nak kene prepare smua bagai..nak kene space dlm kete..nak bwk kemana² shj..itu sbb aku mls...heheheh
ape yg aku cite nie adalah pengalaman sekeliling dan dr pembacaan..dr membaca dpt ILMU..ilmu ttg BF management  perlu dipelajari bg yg 0 knowledge dlm BF..tp bg yg sudah tahu..perlu MOTIVASI utk mempertahankan keadaan sedia ade supaya BF journey berjalan lancar..


DEGIL itu aku bile bercakap psl SI..dan aku mmg SENANG+RELA berkongsi ttg SI...katakan shj...bole shj dilayan...

3 comments:

yangyuyu said...

:)

Mimi said...

i like!! dapat susukan yasmin sampai 9 bulan je mmg rasa ralat sgt... tapi apa kan daya.. itu saje yg saya mampu bertahan, sabar, usahakan... :-/

aini aziz said...

ummi...senyum je ko ek..

mimi..itu ketentuan Allah..ade hikmah ape yg berlaku disebaliknye..pape mmg kene redha..