CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

13 January 2011

penjagaan asas dan kecantikan muka

update..update..update..tp hampeh blog tak berupdate setiap hari..

kali ni nak update perkongsian ape yg aku buat utk maintain dlm penjagaan kulit wajah supaya sihat + berseri..hanya berkongsi sbb korang pn ramai yg sudah tahu dan sudah mengaplikasikan..aku bercerita langakah demi langkah melalui gmbo jela yek..

bende yg aku ade utk penjagaan asas...aku adalah pengguna barangan nutrimetics sejak zaman U dulu smpi skrg..

  • pertama..aku gune cleansing milk @ skin clean..klo korang pengguna produk lain yg ade kat pasaran..pn ade jgk..mcm safi rania ke..olay ke..safi balqis ke..avene ke..ish skrg mcm² la produk skrg..cleansing milk nie bole ganti ngn bby oil jgk k..tujuan cleansing milk nie adalah membuka liang kulit supaya kotoran yg terperangkap atau make up yg kite pakai dpt keluar bile kite cuci muka nnt..

  • kedua..cuci muka ngn pencuci muka..pencuci muka nie mmg asas..smua org pn ade..
  • ketiga..da siap cuci muka..sapu toner..smua produk kecantikan pn mmg ade toner nie..tujuan nya adalah utk menutup semula liang² kulit yg da dibuka oleh cleansing milk td...
  • ke-4..pakai la plk pelembab muka utk cegah dr kene sinar UV matahari yg merbahaya dan muka nmpm moist je..aku mmg suke gune pelembab olay total effect tuh..sblm nie mmg gune pelembab nutrimetics tp sbb mahal..aku pn gune la olay nie..da cube jgk produk lain tp xsesuai..yg hijau tuh adalah BB cream maybeline..yg tuh express klo aku xmau tepek bedak...klo mlm gune la pelembab utk malam..tp aku xbuh pn mlm..aku lg suke time tido biarkan kulit tuh relax tanpe pape pn..
 google pic
  • aksesori tmbhn..pki compact powder..aku gune silky girl oil control pressed powder sbb kulit aku adalah yg berjenis minyak giler ok..aku mmg tak pandai pki yg 2-way foundation cake powder sbb nnt muke aku adalah mcm tepung kormak k..sblm nie aku gune nutrimetics jgk tp sbb mahal..aku tukar maybeline..lps tuh mahal lg..aku pn tukar silky girl sbb mmg murah...hikhihkhihk..
  • aksesori tmbhn plg last sekali adalah lipstic atau pelembab bibir..yg nie aku suke hati gune produk pape yg sesuai ngn kulit ku yg hitam nie...hikhikhik...
yg nie mmg asas..klo kite gune pape produk pn 4 step tuh mmg penting utk maintain kulit muka cntik + berseri..mmg aku apply setiap hari pg dan mlm..sempat jek..klo utk berkala iaitu sebulan 2 kali tuh yg cuci ngn scrub dan pakai masker..yg berkala nie aku jarang sgt buat pn..adalah setahun sekali...kuikuikuikui..dulu ms bujang mmg aku buat...

tak kisah la pki produk mahal ke murah ke klo sesuai ngn kulit..4 step tuh penting yek utk maintain..ade org pki produk murah pn sesuai ngn kulit die dan maintain cntik + sihat jek kulit die aku tgk..yg penting kene rajin la...daaaaaaaaaaaaaaaa



kite rajin..kite buat..kite dapat...suami pn dpt...muahahahaha...


 




4 comments:

ayu said...

SUKA AYAT YANG TERAKHIR TU..HEHE..

btw, aku plak sejak "sibuk" dengan 2 org hero ni, tah kemana2 pencuci muka n toner n mosturizer..ni pun baru je pakai balik ni..hahaa...tu pun sbb tengok muka mcm tak bermaya...

yangyuyu said...

set ko ni yg kurang nya adalah serum dan foundation hehehe..aku pun malas pakai yg berkala tu..kdg2 cuci muka pun malas dan tak sempat

silvertech said...

aku pengguna tegar safi...tu je yg termampu...even murah tp oklah asalkan muke xde jerawat udah...tp sejak boyot ni krim muke pun malas pakai...huhu

aini aziz said...

hahaha..kengkawan..itulah klo da jd mak² nie kene la rajin sket ye tak..

yg serum tuh btol tuh umi..terlupa plk sbb aku xpenah gune pn serum tuh..

foudation tuh aku masuk sekali kat 2-way cake powder tuh..skrg kan da ade 2in1 la..3in1 la..da mcm² da skrg nie..