CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

20 July 2010

ade panggilan intertview

alhamdulillah..22 July 2010 @ 11 am..sgt cepat dan pantas masa berlalu...aku ade interview invitation di Pristana Property Group utk post account exec jek..so aku perlu nasihat² yg berguna dr korang..

company nie actually adalah dlm sector property..then i think umi is the best person who could advise and get more info regarding the account..bole ke mie tlg aku..hahahaha...

kwn² yg lain...respon la jgk ek..aku bile baca komen korang..mmg semangat meluap² smpi meremang bulu roma..korang mmg the best shoulder to cry thru this blog...daaaaaaaaaaa


8 comments:

Mimi said...

1. klu boleh jgn pakai baju kurung utk nampak lebih professional. klu pakai baju kurang, pakai yg less color @ bunga2. bukan x elok, cuma first impression tu penting. kasut tumit tinggi sket n bawak handbeg yg kecik jer. fail pegang. bila jalan masuk dalam bilik, pegang fail dlm gaya yg confident, bersemangat!!!!!
2. jgn over make-up.
3. greet interviewer, letak handbag atas lantai tepi kerusi, fail letak atas peha. jgn letak atas meja dia smpi dia mintak. nampak remeh, tapi, ni semua beri impact.
4. ingat ain, first impression tu penting.
5. bila dia tanya, cuba jawab dgn nada yg tenang n confident. kena buktikan awak lah yg paling bagus dari ramai2 yg minta kerja tu (tp, jgnlah over plak). ain, knowing you, jgn terlalu merendah diri. confident n be positive.
6. doa, doa, doa. jika berkesempatan, buat solat hajat n dhuha, Allah tahu apa yg terbaik utk awak.. good luck dear!

ayu said...

normy,

all the best my dear fren..
insyaallah ko boleh buat punya..
aku tak de la spesifik tips kat ko, cuma yg blh aku bgtau ko kena confident ye...

alfa juliet said...

nomy memang ummi org yg sesuai untuk advise..kalau tak, masakan dia jadi accountant mk land...chaiyok2..aku doakan ko berjaya

synn said...

salam kenal..i lompat from ummi's blog..

gud luck utk inteview...sy pun nak bg tips..kalau boleh, cuba google soalan2 basic yg akan ditanya oleh interviewer such as tell me about urself, why u choose this company..etc..mmg senang..tp, kalau masa interview...kita boleh screw up or teragak2 nak jawab...kalau kita dh prepare..insyaAllah..utk soalan2 berikutnya, kita confindent walaupun solan tu kita tk predict diaorg akan tanya:)
gud luck:)

mummyhariz said...

aini..

aku pun nak menyibuk jugak sbb aku pun baru mengembalikan momentum aku utk interview ni lps 5 thn dok dlm company yg sama..

tips..
1. attire.. kalau bleh nampak professional...
2. urself.. time ni sepatutnya ko bleh attract attention panel... kalau brief psl diri kena catchy sket... jgn plain je...
3. competencies ... lately panel suka tanya how we handle situation.. so time ni ko mesti think before give the answer...
4. nowadays utk account ni byk tanya pun psl FRS la.. maybe ko bleh carik² sket info on this...

good luck!

silvertech said...

good luck nomy...:)

yangyuyu said...

aini sori le aku busy masa ko update ni, tapi sebelum ni pun aku bg tips masa kat ym kan, so apa2 pun yg penting ialah passion kita terhadap job itu..apapun gudluck

aini aziz said...

umi-->mmg aku tggu jgk comment dr ko tp aku da praktikkan dlm jiwa ape yg ko ckp sblm nie..tq umi..