CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

15 July 2010

further study

di kala ini..aku sgt lah berkobar² nak smbung belajo..sbnrnye dr 2-3 thn lepas mmg semangat belajo aku nie tak penah padam..nak smbung master..mmg tgh sgt rajin yg amat..tp oleh sbb mslh kewangan..aku xmmpu nak smbung belajo sbb duit gaji yg dpt xpenah cukup nak tanggung aku belajo..huhuhuhu..


dari satu anak hingga la ke anak ke-2..masih belom mampu nak tanggung belajo..ape yg aku pikir kan skrg adalah aku perlu move to new salary environment..


masih rezeki belom menyebelahi diri aku sbb job hunting aku masih belom berbalas ngn ape² job rekemen..mslh nye byk da resume aku forward ke sana ke sini tp masih belom rezeki utk aku dipanggil interview..mmg kecewa sbb org xmau pggl interview..bln lps ade jgk 2 company pggl aku interview..dgn semangat aku pegi..tp bile bab nak kene pi outstation yg kerap..depa plk tnye aku nak letak anak² aku kat mane sbb anak aku masih kecil usianya..xkan aku kerap nak tggl kan anak sbb kene pi outstation selalu..dan aku rs depa tak amik aku sbb pk kan maybe akan bermasalah klo aku kene selalu pi outstation yg depa ckp mmg kerap outstation dlm sebulan..ckp depan depa mmg boleh..boleh..boleh..tp berlaku btol² punye situasi nnt..mcm² la alasan yg mereka akan terimakan..so da melepas da satu job opportunity di salah sebuah company bawah DRB-HICOM..



nak tnye agensi² berkaitan ttg loan or pinjaman buat master..serius aku tak tahu..dgn erti kate lain aku mls nak tnye..sbb pk loan..klo dpt pn nak kene bayo balik..klo lps belajo dpt keje best..mmg mampu bayo balik..PTPTN skrg nie pn aku tergedek² nak byo..on off jek keje nye..sedih sbb aku da xmampu nak bayo PTPTN..


kwn²..bole pujuk aku tak..bole bg ape² opinion atau jalan supaya aku boleh sambung belajo..mmg tersangat nak belajo..hhuhuhu...dan tersangat lah tak sbr nak dpt keje baru..salary mantap..oh nasib..nasib...



bonda adhas-->entry takde gmbo tp nak jgk letak gmbo...letak gmbo yg xde kene mengene ngn nak smbung belajo..dan very the motivation down...huhuhuhu...

6 comments:

[-suziey-] said...

nomy ko keje mana skang?

hmmm bgs ko ade smgt nk further study.aku pn nk further PhD...tp tu la tunggu dpt ipta or mane2 ipt yg bole sponsor aku..PhD lg mahal beb..

xpe..yakin pd rezeki Allah nomy..setiap yg berlaku tu ade hikmahnya..mgkin Allah xizinkn ko smbung blaja lg sbb anak2 ko..bkn senng wei study n jadi mak..aku dulu sgt hebat cabaran dan dugaan..series ckp umahtangga tunggang langgang..kalu kena plak mood swing pluc letih bole gaduh ngn hubby..
so kalu xde rezeki lg ko redha je..anggap Allah blm izinkan..yakin pd rezeki Allah..semua dh tertulis la..ape yg terjadi tu yg terbaik utk hambaNhya.

aku dulu buat master amik loan MARA..since mara xsponsor master dh..dia sponsor smpai degree jek..tp start bayar balik lepas 2 thun abis blaja..n bole byr sket2 serendah rm50..aku dulu buat master pinjam rm8k je..lg 8k duit aku..bkn la kuar skaligus..tp besela mara..lembs sket..so nk exam kena settle yuran..trpksa la dulukan duit sdiri..at the end aku xclaim..mls la nk claim..utang sume tu..tp bgsnya xde interest..bape ko pinjam tu ko bayar..n kalu dulu bole minta diskaun tp skang dh beku plak..xtau akn dtg..mara ni polisi dia slalu tukar2..haihhh sakit jiwa..jpa plak xsponsor mastr klu masa degree ko xdpt tajaan dia..ptptn plak kena interest..xyah ler..loan bank lg la xpayah..membebankan..

master paling mahal rm16k (ni kalu kt uum la)...yuran semester dlm rm4k la max kena byr..so kena pandai plan la..

yangyuyu said...

ko join la company yg sponsor ambik prof cert macam MICPA atau ACCA..Company yg aku tau ada sponsor ini ialah audit firm, maslahnya kena byk outstation which ko takleh nak afford pulak..

aku pun ada cita2 ni..tapi aku takde cita2 nak buat master pun, sebab sil aku (lecturer) kata nak jd lecturer skang kena ada phd..sebab dah ramai org yg ada master

aku penah ada dilema begini masa aku hunting for job dulu..sgt paham situasinya

Mimi said...

betul ckp suziey, klu kita dah usaha + doa, then harus tawakallah... klu Allah belum kata Yes, maka sabarlah dulu, insyaAllah Allah ada yg lebih baik dari apa yg awak impikan.. remember, Allah says YES when He knows that's the best for you, He says NO because He has something better for you, He says WAIT because this time is not right for you yet.

MARA mmg cool lah setakat ni. pinjam n xde interest. last year rezeki kita, dpt 30% off dari baki pinjaman, dptlah save 4k. saya nasihatkan selalu masuk website MARA utk tgk iklan SPC - skim plejar cemerlang. tapi, utk lulusan accounting, MARA x sponsor utk buat masters, tapi ACCA. fully sponsored harus buat di luar negara, woot, woot. best giler!!! tapi, masalahnya satu, MARA hanya tanggung pelajar saje, family xde elaun. jadi apa yg kawan2 saya buat:
1. pegi je sesorang, habiskan cepat - 1 1/2 tahun dpt ACCA. masa tgh belajar, try carik keje kat UK, ada rezeki boleh keje kat sana terus n boleh lah bawak family awak lepas tu terus tinggal kat UK. yr family will appreciate yr sacrifices.
2. bawak je the whole family, tp kat sana husband HARUS keje, n awak boleh keje part time. ACCA bukan ada bnyk sgt kelas. so boleh support anak2, insyaAllah. ni kat UK sbb kat sana peluang pekerjaan bnyk, insyaAllah..

apa pun ain, semua memerlukan usaha, usaha, usaha, doa, pengorbanan (dari semua pihak - suami, ibu, adik beradik, keluarga mertua) dan tawakal. Allah tahu apa yg terbaik utk kita semua. jgn berhenti utk cari keje dan scholarship utk belajar. insyaAllah ada caranya.

owh, lagi satu, ada kawan saya nekad utk belajar masters di luarnegara. dia cari semua jenis scholarship dan akhirnya dia belajr di Jepun wlupun xpernah belajar bahasa jepun. akhirnya dia berjaya grad dgn cemerlang. nak seribu kemahuan ain.. you can do it, insyaAllah...

harizhadif said...

aini.. cadangan aku ko pi sambung belajo utk bukak smart reader... kiranya nnt franchise la..

aini yg mls nak login said...

suziey..aku mmg harap ko bg komen..n yes..ko bg komen membina utk aku..tq dear..

umi-->ko adalah salah satu sumber inspirasi aku dlh kerjaya..jeles sbb ko da ade CA...

mimi-->awk pn adalah manusia yg sgt berjaya skrg..dan da byk pengalaman dlm kerjaya serta study..sy mmg nak ikut jejak awak klo keadaan mengizinkan..

niza-->bagus cdgn ko..another option selain nak smbg belajar tp masih lg dlm bidang belajar² nie..tp mslh nye..cmne tuh..ko da tau jln ke..

awwalhariz said...

ko kena amek paper die ader brp ntah... tapi ko kena la survey market semua... nak bukak modal byk beb.. tapi kalau nnt ko nye smart reader tu ramai pi pulangan lumayan... kwn ofismate aku bukak kat area bandar tinggi ke ape ntah, target customer anak pilot..