CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

28 July 2010

PENAT ibu ada anak 2

ini adalah entry berbaur emosi..perasaan aku?...meh nak cite


rutin hari² aku bersama anak² adalah mcm tak cukup 24 jam..pagi² bangun pagi siapkan keperluan nak p keje..mandikan 2 ketul tuh dulu..lps tuh bergegas pegi anta anak pi baby sitter..aku bergegas plk pegi keje..slps 8 jam dlm opis..balik keje amik anak kat babysitter..tempuh jalan sesak sbb aku kene lalu kawasan komuter ngn sekolah..budak balik sekolah..tp ibu bapa yg nak amik anak tuh lg ramai aku rs..da la bwk kete bsr²..smua jln nak blok..mmg buat sesak yg amat..dalah tensen bile anak menangis dlm kete tak sbr nak itu ini..tak terkata perasaan bengang meluap²..da la bengang ngn org luar..yg kat dlm kete pn bising menangis..puas pujuk² pn xmahu..last² aku lantak kan aje...sgt la sakit dada aku..PEEENAT



smpi umah nak kene masak untk mlm plk..dengan sibuk anak² kacau kite sekali..bygkan betapa aku sgt lah penat..lps msk..aku plk nak sibuk semayang mghrb..time nak mndi pn anak dok berebut mainan..kergaduh sesama sndr..lps tuh salah sorang sure nangis..aku yg dok mndi mcm tak aman mndi..nak semayang pn tak kusyuk..sgt la penat..istilah PENAT yg tak tergambar aku rs..




time mkn pn nak bergado jgk budak 2 ketul tuh..kkk ckp adik tak pyh..adik yg belom tahu ckp hanya jerit²..sgtlah bising suasana mkn tuh..PENAT mendengar nye..



klo sorang main yg tuh..yg adik pn nak jgk main bende yg sama..klo adik tgh main..kkk pn nak jgk main bende yg sama..out of control aku..time tido..kkk adalah sgt susah nak tido awal..so aku da penat nak tido..layan la jgk kkk main smbil mata nak tido..hehehe..



adalah sgt out of control bile hanya ibu seorg yg menjaga anak lbh dr satu..mst kene ade bapa jgk bersama² menjaga keluarga..tp asam garam dlm rumah tangga..sedangkan lidah lg tergigit..inikan pula suami isteri..hehehehe..kite la cari DUIT..kite la jaga anak..kite la basuh baju..kite lah sidai baju..kite lah masak..kite lah main ngn anak..kitelah bersengkang mata bile anak sakit..bak kate smua la kite dlm 24 jam sehari tuh..PEEEEENAT sgt..



bukan tak bersyukur dan aku masih bersyukur sbb tuhan masih memberi nikmat sebegini kepada aku..penat melayan budak 2 ketul masih merupakaan nikmat yg tak terbayar sbb di depan aku mereka membesar..aku tak miss ape² moment pn yg berkaitan dengan merekka..cuma PENAT itu menunjukkan ade hikmah yg tersembunyi yg masih smpi skrg aku belom tahu jwpn nya..Subhanallah



bonda adhas-->korang yg baca entry nie..xperlu pk byk² yek..biaselah asam garam idup berumah tangga..ade masam manis nya dan aku adalah di ketika masam itu...heheheh..sekadar utk melepas tekanan yg melanda jiwa...PENAT sgt la beb...

7 comments:

silvertech said...

touching bace entri ko kali ni...samalah..sedangkan aku yg sorang anak pun penat balik keje...pastu dahla tgh mabuk ni kene layan anak lg...anak plak tgh nakal gile asek tunjuk itu ini..sepah mainan segala...mmg penat..xdpt aku bygkan ade 2 anak besok...

sabarlah nomy...at least ko xterlepas moment dgn anak2...anak2 pun kecik lg so depa xpaham kepenatan kita...huhu

[-suziey-] said...

haihh..kalu ko ank 2 dh mengeluh camni..aku ni baru ank sorang ni lagila..eh mcm terbalik jek:D

Aanas said...

takpe.. sabar ye.. semua wifey yang bekerja yang ada anak lebih dari sorang memang rasa penat sangat bila time balik kerja bawak ke malam tuh. sebab masa tu pendek, and banyak sesangat benda yang nak kena buat.. tambahan pulak buat sorang.. dengan penat lagi, emosi terganggu lagi.. apa pun, ingat Allah bebanyak, and jangan dilepaskan emosi tu pada anak2.. wifey yang bukan disaat masam pun ramai yang kena buat sumer benda sensorang ..
cheers ..

alfa juliet said...

nomy aku nak ko tahu...aku pun alami mcm apa yg ko alami...semuanya aku buat....mr z buat bila ikut mood...suami tak buat pun takpe (itu pemikiran depa)..
kita suka atau tak, letih atau sedih kena buat jugak2....tensen2 jugak, kekadang terlerpas marah tu ke anak....betul tak? kesian depa kan...hehehe

hikmah tu dah ada cuma ko tak nampak aje...anak2 rapat tak dgn ko? rapatkan...ha itulah hikmahnya....bonding antara ibu n anak tak dpt dibeli oleh sesiapa, trust me

ayu said...

nomy : kenapa situasi kita hampir sama???? cuma tang masak tu je aku sempat la masak sblm ambil anak2..tapi mmg bergantung ngan mood aku juga..kalau aku balik lambat mcm minggu ni, jgn harap la aku nak masak..hehe..malas sungguh kah?? bukannn..sbb aku penat..aku mmg bajet dah kena sampai rumah sblm pukul 6..paling lewat pun dlm kul 6.10..sbb aku nak masak dulu n kena siapkan masak sblm pukul 7 then baru ambil budak2...penat?? mmg laa..lg2 kerja rumah lagi.. n kdg2 tu aku biar je baju2 tak basuh + kat ampaian..biar je sampai suami aku yg buat..hahaaa... kadang2 diaorg ni tak payah disuruh tapi kita kena biarkan sampai diaorg yg bertindak sendiri..cth : skrg ni aku rasa seronok sbb suami aku dah byk berubah, dari segi mengemas rumah + bilik + basuh bilik air + menidurkan anak2..

yang pasti, bak kata kawan ko alfa tu, aku SUKA sgt...anak2 mmg rapat GILER ngan aku...i luv it....mmg bonding antra kami mmg rapat wpn bila aku penat, aku ada je terlepas marah lagi2 pada hariz yg sekarang ni dah pandai sangat memahami...skrg ni, aku plak tak sampai hati nak marah dia, sbb dia quite sensitif..layan je laaaaaaa..

P/s: nomy, maaf pjg plak reply aku..^_^

aku yg da sign out blogging said...

N--> tuhlah..ko tuh lg tgh mabuk..penat nak layan mabuk lg..lg nak layan anak lg..nak layan umah plk..penat kan..

suzi-->nnt ko da ade anak 2..aku tggu entry ko..hehehe..pengalaman ko cmne..

anas-->btol tuh anas..kite kene selalu ingat Allah setiap saat..

aza-->btoll..kdg² bile da penat mmg aku mrh anak² aku..dan btol mmg anak² sgt rapat ngn aku..itulah hikmah..

ayu-->xpela ko nak buat entry kat komen nie pn bole..ape yg ko share pn pengubat duka aku jgk..

kwn² semua..tq sbb support aku..yelah..kdg² aku xmmpu nk tggung sesorang..nak jgk share..so korang adalah shoulder to cry aku..thanks a lot guys..

Mimi said...

:( masalah dari dulu yg belum setel rupanya.. sabar ain. Allah tahu apa yg terbaik utk awak, jadi InsyaAllah Allah akan tunjuk jalan yg terbaik utk awak. doa, doa, doa... minta petunjuk.

hugs n kisses to adhas.