CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

12 July 2010

Pencegahan Bengkak Susu

Sesiapa yang pernah merasa ketika dalam pantang..tiba² korang rs breast korang rs tegang, ketat yang amat..bile sentuh sure sakit giler..itu tandanya korang sedang mengalami bengkak susu..aku mmg mengalami nye semasa berpantang raudhah dahulu..mmg sgt sakit smpi aku mntk husband tolong carik ape² yg bole relief sakit..mmg sgt sakit..even bby nak menyusu direct adalah sgt sakit ok..mmg tak terkata sakitnye..sgt sakit lah..

Mengapa berlakunya perkara bengkak susu nie..klo dlm kes aku..kurang mengosongkan breast adalah faktor aku mengalami bengkak susu..mengosongkan breast ini adalah memberi sekerap 8-12 kali sehari susu kepada anak kite..so aku telah gagal bahagian itu pd ms itu..

selain drp itu..faktor lain adalah
  1. baby latch salah (ini jgk penyebb kepada isu mastitis, kurang susu, nipple luka dan seterusnya perkara remeh-temeh dlm penyusuan)
  2. memberi air masak kepada bayi
  3. memberi purifier (puting kopek,botol susu)
  4. memberi makanan lain selain susu ibu (ada berlaku tau..bayi dlm pantang telah diberi tepung beras cair sbb di katakan bayi lapar kerana bayi snts menangis xmahu berhenti)
  5. ibu post natal depressed..
dan apa shj faktor yg boleh buat kite kurang mengosongkan breast...minta kenal pasti dan alert perubahan pd persekitaran..

ape perlu buat bile kite bengkak susu:-

  1. sila tuam dengan AIS yg di balut dgn kain utk MENGHILANGKAN RASA SAKIT di breast
  2. apabila rasa sakit sudah kurang..sila tuam dengan air SUAM utk membuatkan aliran susu menjadi lancar(sambil² itu sila urut dengan perlahan²)
  3. apabila dirasakan susu mungkin sudah lancar..sila direct feed baby..bagi lah sebanyak mane yg baby mahu mnum..
  4. jika baby enggan minum..sila pum yek..bonuslah..da boleh buat stock ebm kan..
  5. ketika baby direct feed..sila pastikan baby latch dengan btol..cara latch yg betol adalah perhatikan mulut bayi menutupi keseluruhan aerola (tompok hitam yg mengelilingi puting) breast..dan dagu baby menyentuh breast kite..kepala baby kelihatan mendongak sedikit supaya hidung baby tidak tertutup utk bernafas..
  6. sila kerapkan penyusuan utk mengelakkan berlaku lagi sakit bengkak susu berulang..dengan kata lain SILA KOSONGKAN BREAST ANDA..

gambar adalah menunjukkan kesan TIDAK mengosongkan breast dan kesemua kesan adalah saling berkait..aku akan kupas isu mastitis plk lps nie..iaitu apabila masalah bengkak susu menjadi ke tahap lbh kritikal..antara kesan yg boleh dikenalpasti adalah ibu demam apabila mengalami mastitis..rasa pijar(terbakar) dibreast...breast kemerah-merahan..sangat sakit kan sesape yg mengalami mastitis..daaaaaaaaaa..

mari baca lagi kupasan dari LC ttg isu ini di sini..korang boleh la share isu nie dengan kwn² yang lain jgk k....

4 comments:

ayu said...

pernah merasainya baru2 ni ...
sampai aku demam la juga...
aduh , sakit tak ingat..
mmg g juga jumpa doc..
lps makan ubat antibiotik n tahan sakit baru la rasa lega sikit..

lps tu apa lagi...
bermula la sessi tuam dgn air panas la, ice pack la n mandi ngan air panas n urut2 biar lancarkan balik aliran susu..sakit wooo

aini aziz said...

itulah ayu..klo da kene sakit yg berkaitan breast nie..mmg azab..tuhlah kene berjaga²..dan aku rs smua ibu² pasti terkena sakit nie..tak serius..sikit pn pasti merasa..dari pengalaman kite byk belajar kan yu..

silvertech said...

gud info nomy...aku pun penah kene bengkak susu dulu...huhu...yg akan dtg ni xtaulah....

aini aziz said...

N-->setiap ibu bersalin yg tidak mengosongkan breast die sekosong²nya mst mengalami mslh bengkak susu..so ko nnt aku nasihat pastikan kerap nyusukan anak nnt ek..