CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

12 August 2010

anak gigit semsa menyusu..sakit kan..

hehehe...bc tajuk cm ape kan..hahaha..ok lah arini more tips on breastfeeding mummy...

bby yg menjangkau usia lebih 6 bulan akan mula tumbuh gigi kerana faktor telah mkn..dan sudah pasti bg mummy² yg sedang menyusukan akan mengalami nipple digigit dgn sengaja oleh bby kesayangan...tentu sgt sakit sehingga ade kes membawa kepada luka yg kritikal..
apabila nipple telah sakit..maka dtg lah stres kepada mummy..jd bile da stress tau kan..bile pum susu kurang la..kurang yakin utk menyusukan lg..dan plg bsr akan membuatkan mummy putus asa utk meneruskan penyusuan nya...relax yek mummy...


dlm breastfeeding..pemerhatian..try and error perlu dibuat kerana faktor mummy lain caranya..lain bby..lain keletahnya..nasib la klo bby yg sgt baik..aman la mummy..klo bby byk ragam..itu merupakan anugerah dan bonus kepada mummy utk menimba lbh byk pengalaman kan..so aku nak share ape yg aku belajar dr kursus aritu dan pengalaman aku sndr...cmne nak tackle anak yg suke gigit ketika menyusu nie...

aku explain dulu kenapa ade bby yg mula ade tabiat baru iaitu menggigit..bby tahu bhw ade bende dlm mulut mereka yg kuat yg bole mereka gune utk bermain iaitu gigi..mereka anggap gigi itu alat permainan yg bole digunekan utk bermain..(pening plk)..senang kate mereka suke bermain dgn bende baru iaitu gigi mereka..gigi bby nie mmg tajam ok sbb fresh tumbuh blom diguna utk mengunyah dgn kuat dan kerap..yelah bby kn mkn buburkan..so mmg sakit klo mereka menggigit.. jadinya..
  1. mummy lihat dahulu bile mulanya bby menggigit..ketika lps mkn ke..sblm mkn ke..tgh mlm ke..ms tdo ke..
  2. bile da kenal pasti..utk bby yg gigit pd ketika lps mkn..maka itu adalah menyusu utk main²..jadinya bby tuh nak main² dgn nipple kite shj..so ape yg perlu buat..TIDAK DIGALAKKAN offer direct feed jika bby baru selesai mkn kerana mereka masih kenyang..so pum dahulu utk maintain production susu..
  3. jika ketika menyusu bby tb² menggigit..SILA JERIT tp manja utk bgtau bby yg keadaan kite sdg sakit..dan utk bgtau yg apabile die bermain menggigit itu menyebabkan mummy sakit..ckp dan pujuk seoalh² bercerita bhw bby bermain gigit² akan sbbkan mummy sakit..bby sbnrnye ingin bermain dan tahu ape aksi mummy bile die menggigit...
  4. offer bby mainan yg bole digigit..kan ade teething toys tuh kan..so bole gune tuh..

5. utk bby yg gigit sms tdo..sila gune jari (jari ape² yg selesa..aku selalu gune
jari kelengking
sbb plg kecil) kite dan tarik bibir bwh bersama ngn rahang
bwh bby dgn tenang dan selesa
supaya bby tdk bgun tdo..
6. bg mummy yg da mengalami luka akibat di gigit..sila rehat dahulu breast yg
sakit..pump
gune tgn tp yg sebelah yg tak sakit..menyusu seperti biase
7. bg yg sakit kedua² belah..mmg perlu rawat luka tuh dulu..kene pum dgn
tgn..dan jika bby
lgsg xbole direct..kene la bg susu pd bby gune option lain
iaitu seperti yg dibuat dirumah
bby sitter..mmg kene rawat dahulu..klo tak
takkan baik nnt..


mummy perlu perhatikan, try and error ape shj option yg difikirkan sesuai dgn keadaan..itulah keistimewaan BF kerana kite as a mummy yg membuat keputusan apabila berlaku dlm environment BF jorney kite..daaaaaaa


bonda adhas-->ayu dan kepada yg lain yg mengalami mslh nipple luka..aku rs perjlnn BF ko adalah perjalanan yg paling indah sbb luka nipple ko tuh membuatkan ko lg bersemangat utk bg yg terbaik utk MID..itu bonus utk bg pengalaman kepada mummy lain...hope ko bersemangat waja..cewah...
sesiapa yg ade cara lain..share la..ramai org nak tau...

6 comments:

ayu said...

normy dear...

huhu..entry ni buat aku terharu wooo...aku nak minta izin ko utk link kat entry ni dalam blog aku ye...banyak tips yg berguna ni..

kes cik N luka dah kali ke2, 1st sbb guna pam secara over (pakai suction kuat2) 2nd ni sbb MID suka gigit + tarik2..n sebabkan berdarah..

so, aku rasa betul kata ko..dia mmg akan menyusu wpn dah makan...nnt lps ni aku akan guna tips yg ko bg..klu time mlm plak, nak buat mcm mana...terpaksa la sua kan juga, tapi aku selalu tgk kalau MID dah tidur, aku masukkan jari n keluarkan cik N cepat2.. thanks wei..doakan aku cepat sembuh ye...ada hikmahnya sebalik kejadian ni..

- tak perlu dah usung beg S3 ku tu ke ofis..hehe..
- mahirkan skill lg teknik marmet ni..

sayangsayangibu said...

huhuhu...macam terasa lagi enariq mengigit masa menyusu.
nangisss...sakittt......

aini aziz said...

ayu..:kebetulan ko ade kes cmnie kan..so berguna utk mummy kat luar sane jgk..aku doakan nipple akan cepat baik dan tak merajuk lg..amik jek ape yg ko nak amik buat tatapan kwn² yg lain..

sygibu..mmg sakit kan..tp tuhla sbnrnye nak main² jek..

silvertech said...

good info nomy ;)

aku rase kan kalau hazim stil direct bf sampai skang...mmg dah jahanam nipple aku...hehe..budak tu mmg notti

alfa juliet said...

aku memang jerit kalau farzana gigit2 ni..aku ckp kalau gigit lagi tak dpt minum, memang dia takut lah dgn ugutan tu...huhu

aku just nak tambah, kalau nipple dah luka, bleh guna krim yg ada dijual di farmasi mahupun klinik or butik2 baby...then ko pakai nipple protection, susukan macam biasa...aku dah pernah tunjuk gamba nipple protection ni..rasanya ko pun tau nipple protection ni apa kan

aini aziz said...

nadia..tuhlah..aku rs byk mummy kat luar sane yg mengalami anak suke main gigit²...ini utk ko buat mase hdpn..

aza: bagus ko sharing..aku perlu info dan pengalamn dr mak² yg lain..sbb dlm bf environment..pengalaman mak² itu jgk merupakan pelajaran..hehehe