CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

10 August 2010

Bulan Ramadhan Bulan Penuh Keberkatan

salam ramadhan aku ucapkan kepada kekawan..semoga kita dpt menjalani ibadah puase dengan penuh kusyuk dan merendah diri kepada Allah..bykkan berdoa dan minta pengampunan di dlm bulan ini kerana Allah memperkenan segala permintaan kita..InsyaAllah..

bagi ibu² yang sedang menyusukan..bulan puase bukan bulan lain yg lain dr rutin harian kite sbg pengepam tegar..masih lagi mmberi yang berkhasiat kepada anak kite..sedikit dr aku yang ingin dikongsikan:-

  1. snts tenang dan bersifat positif
  2. mulakan hari puase dengan lewatkan bersahur sbb ade org yg suke mkn kol 12 mlm..
  3. mkn 3 biji kurma (plg minimum) sblm mkn berat..sbb aku sahur sure mkn nasi bagai..lps tuh aku sure amik mnuman tinggi fiber..eg:horlick,nesvita,susu+oat,milo+oat..ikut lah selera masing²..mnum jgk air suam 1-2 gelas..smpi rs ok la..
  4. sehari berpuase..mengepam seperti biase..jgn skip pun..
  5. semasa mengepam..jgn rs tensen bile hasil pump adalah tidak mecapai kehendak kite..sebaliknya berpk positif bahawa itulah rezeki anak kite pd ketika itu..dan hasil yg sedikit itu maybe adalah berkualiti dan memberi kenyang kepada anak kite..so relax shj ok..
  6. segerakan berbuka dgn 3 biji kurma (sunat dan dituntut)..dan mnum air suam dahulu atau mnuman yg berfiber sblm nak mnum mnuman lain..(aku for sure ade ais jgk..xmau jgk pantang jgk tuh)..mkn lah mknn yg bersup jgk..sgt sedap sup daging..hahaha...
  7. semasa mlm..teruskan direct feed anak mcm biase..pum jgk spt biase..sedikit tmbhn..sblm direct fedd anak atau pum..mnum air suam dahulu..
  8. mkn buah buahan yg berair spt tembikai ke..tp aku mkn kurma jek da cukup..sbb kurma nie aku anggap buah penggalak susu dan pemberi tenaga..
  9. bykkn mnum air suam
  10. jika berbuka di luar..aku suggest utk mnum mnuman yg di bawa dari rumah atau klo da mls sgt..carik nie..bole la 2 in 1 (sbg buang dahaga dan penggalak susu)

ape yg paling penting adalah kesihatan diri kite sndr..mst mkn mknn seimbang..supaya kite cergas dan bole membuat rutin sbg ibu yg menyusukan seperti biase..

klo da tak bole sgt pose..kite sbg ibu yg menyusukan diberi kelonggaran utk meninggalkan puase..so klo da tinggal tuh..kene ganti dan byr fidyah..bole refer link bwh utk maklumat lanjut..

http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2010&dt=0730&pub=Utusan_Malaysia&sec=Bicara_Agama&pg=ba_02.htm

bonda adhas-->tak susah sambil puase sambil menyusukan anak..mmg Allah jadikan SI yang terbaik dan mudah dengan kehendakNya..

3 comments:

ayu said...

thanks normy buat entry ni...mmm, nnt aku nak pi cari gak laa..

Mimi said...

wow! ada longan red date.. sini xdaklah... xpe, daku setia bersama pil asi, halba dan buah kurma ku, hehe... thanks ain for the tips!

aini aziz said...

ayu:sharing is caring kan..ko pn byk info share ngn kwn²..

mimi:bantai jela pape yg ade..mkn jela ape yg kite yakin bole memanfaatkan usaha murni nie..heheheh