CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

04 August 2010

mitos dlm breastfeeding-mnum ais anak tak sihat

aku just nak share ttg salah satu mitos dlm bf..iaitu ttg mknn yg di mkn tp ade kesan kepada anak kite..

ape yg aku tahu..mnum air sejuk @ ais..akan menyebabkan anak kurang sihat sehingga bole batuk²..adalah mitos dlm penyusuan TETAPI..perlu diingatkan bahawa dlm isu penyusuan susu ibu..PERLU seseorang ibu itu menjadi PEMERHATI dlm keadaan tertentu..perlu TRY and ERROR dari segi pemakanan yg dimakan oleh kite sama ada memberi kesan kepada anak atau tidak..contoh aku..try and error telah dibuat ke atas aku dan anak aku dimana anak aku sure batuk bile aku mnum air berais..bile aku mnum lg lps anak aku da baik...sure die batuk balik even aku tak bg die mnum air yg berais directly..jadinya aku kene lah pantang sikit²..sian jgk tgk anak batuk²..hehehe..


pantang² pn baru lunch td aku belasah cendol..huhuhuh...


bonda adhas--> aku mmg hantu ais..nth nape nth bape kali mak aku warning mnum ais tak elok bile tua nnt merana..tp aku degil jgk...btol ke mnum ais tak elok..sape doktor nak jwb..

5 comments:

alfa juliet said...

aku minum ais sikit2...tak berani lah sekali harung sbb baru habis pantang....

aini aziz said...

aza:klo ko mnum anak tak pape tak kisah..just nak tau jek effect da tua btol ke mmg sakit sendi..huhuhu..degil punye psl..

yangyuyu said...

mak aku kata, ais buat perut kita buncit..pastu bdn cepat tua (tak awet muda la)...

aku pun suka minum ais..hmm yg tak boleh tu la kita suka kan

silvertech said...

aku pun suke ais weh...mmg susah nak pantang ais...hanya org yg betol2 kuat iman je boleh...tp tu pun mesti terbabas2 jugak...hehe....kan kan

mummyharizhadif said...

mcm sedap je cendol... belanja la wei...