CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

03 June 2010

ape sudah jadi..

aku obses ngn penyusuan susu ibu..jadinya..sbg org bekerja aku akan bawak pum susu ke tmpt kerja...tp nak jd cite...arini aku tertinggal pum susu..lunch hour terpaksa bergegas balik ke umah amik pum..nasib umah ngn tmpt keje dekat kan..itulah kebaikan umah dekat ngn tmpt keje...

ape yg aku nak share kat sini..dlm penyusuan susu ibu bg mereka yg bekerja..sure ade pumpjng timetable..jdnya..arini aku da miss 1 sessi pumping..so 1st session td perlu jugak dibuat tetapi pd waktu lain..lewat 2-3 jam it is ok utk sehari..but jgn lewat pd setiap hari..kerana signal yg telah diberi ke badan akan berubah dan membuatkan production susu tidak maintain...pastikan jika kita nak ubah waktu pumping..boleh ubah tetapi perlu pump pd waktu yg da diubah uth utk hari yg seterusnya...

itu klo kite boleh balik sbb umah dekat...klo yg umah jauh dr opis..ape yang perlu buat yek...

emmmmmm..pastikan ade pum ke-2 di opis..jenuh jgk nak beli byk..yelah..klo sesape yg ade duit byk..bole la beli..selalu pum ke-2 nie pum manual..

cara lain aku rs..kaedah mermaid..iaitu...pum dgn tgn..aku tak tahu kekdah ini..kene belajar ngn org yang expart giler sbb kekdah nie kene ade kemahiran n mengambil masa yang banyak...

lagi.........aku tak terpk lg...kwn² lain tlg share yek...daaaaaaaaaa

bonda adhas: itulah pengorbanan seorg ibu..mencari yang terbaik buat utk anak² nya...jgn ckp jek tp tak buat....nggeeeeeeeeee...


4 comments:

ayu said...

NORMY : aku skrg ni dah hampir 2 minggu gantung S3 gara2 kelukaan di cik N..so, mula2 pakai gak avent manual..sakit jg..so, nak tak nak guna la dgn tangan..hasil mmg la tak selumayan mcm guna bp tapi aku bersyukur sgt2 sbb masih mampu lagi memberikan yg terbaik utk danial..

Psssttt: ari isnin baru2 ni pakai balik S3, tup2 sedap je pam..lps tu tgk2 cik N sakit giler..rupe2nya berdarah beb..waaaaaa...syakittttnyaaaa

aini aziz said...

ayu : suction S3 tuh ko minimum kan tak masa mula nak pum..ko kene yg paling minimum dulu...then sket²..naikkan suction pd keadaan di mana ko rs selesa..sbb sblm nie pn aku ade pengalaman cmtuh jgk..smpi terus aku nekad balik keje p sarakids..smpi²..sarakids da tutup..ms tuh dlm kol 6.30 ptg..frust jgk la..last² terbukak hati nak gune cara pum with the min suction..alhmdllh..ok..

alfa juliet said...

aku rasa sarah pandai tau poerah guna tangan...aku skang pun tgh belajar perah guna tangan...baca kat buku jeh..hehe

ayu said...

iye..itu salah satu prob aku..
satu lg, ketika pam, aku tak tgk pun corong tu betul2 masuk ke tak..agak2 je dah masuk, on je switch.....la ni,makin menjadi2 plak kelukaannya..aduh...tak tau la wei...menurut member aku, boleh letak ubat tp dia pun tak sure ubat apa..aku mcm nak jumpa LC je..mmm, apa idea ko??aku call ofis ko td, tapi tak dpt..hp aku plak entah la..sejak akhir2 ni, ada prob plak...geramnyaaaaaa... call2 tak dpt..

weh, jawab kat entry aku ye..